Serdecznie witamy na stronie Publicznej Szkoly Podstawowej w Bukowiu

Sprawozdanie z udziału w projekcie „MAŁY MIŚ W ŚWIECIE WIELKIEJ LITERATURY”- Ogólnopolskim Projekcie Edukacyjnym rok szkolny 2019/2020

W roku szkolnym 2019 / 2020 dzieci z oddziału przedszkolnego wraz ze swoją wychowawczynią przystąpili do udziału w ogólnopolskim projekcie edukacyjnym „ Mały Miś w Świecie Wielkiej Literatury”, którego autorką jest Pani Aneta Konefał, Dyrektor Przedszkola Publicznego nr 1 w Kolbuszowej. Głównym celem projektu jest rozwijanie i promowanie czytelnictwa we współpracy ze żłobkami, przedszkolami, szkołami podstawowymi, szkołami specjalnym, szkolnymi świetlicami, bibliotekami szkolnymi w całej Polsce i zagranicą.

Całą akcję rozpoczęliśmy na początku roku szkolnego 2019 roku. Pomocnikiem przedszkolaków jest „Miś Tedi”,  który przez kolejne miesiące podróżował po domach dzieci. Zgodnie z regulaminem projektu miś zaopatrzony został w dziennik podróży, w którym dzieci zapisywały wspólne chwile z misiem w postaci jakiegoś obrazka. Najważniejsze jednak było wspólne czytanie misiowi wybranych bajeczek, co również zostało udokumentowane w dzienniku podróży.

W czasie nieobecności Misia Tediego,  realizowaliśmy poszczególne moduły z projektu. Nasza grupa „Sówki” brała udział w uroczystościach, zajęciach edukacyjnych, konkursach plastycznych, zajęciach sportowych. Odwiedzali nas uczniowie z klasy pierwszej, drugiej i trzeciej oraz starsze koleżanki z klasy VII i razem czytaliśmy literaturę dziecięcą. Prowadziliśmy Misiowy wolontariat, dzięki czemu braliśmy udział w kilku akcjach charytatywnych:

-„Kredka od Mikołaja” – zbiórka materiałów piśmienniczych dla Fundacji „Na Ratunek Dzieciom z Chorobą      Nowotworową” we Wrocławiu

– „Szlachetna paczka”

– zorganizowanie zbiórki pluszaków dla Fundacji „Mam Marzenie” w Opolu (Dzień Pluszowego Misia).

–  Góra grosza

–  zbiórka karmy dla zwierząt

– kiermasz ciast na rzecz chorego Frania Marcinkowskiego.

Świętowaliśmy Dzień Pluszowego Misia i poznawaliśmy prawa dziecka. Natomiast w ramach modułu Bezpieczni z Małym Misiem, odbyły się pogadanki:

–  „Miś Uszatek – Przepraszam” z pedagog szkolną;

– „Bezpieczna droga do przedszkola”,  „Bezpieczne ferie” z policjantem;

– „Praca leśnika”  z panią leśnik.

Czeka nas jeszcze zorganizowanie działań do modułów: Mali przedsiębiorcy i Play with Little Teddy Bear, w których realizacji przeszkodziło nam zawieszenie zajęć szkolnych, spowodowane zagrożeniem epidemią koronawirusa. Mamy jednak nadzieję, że przy współpracy Rodziców uda nam się wykonać również te moduły.

Tym bardziej, że projekt  cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem i sympatią ze strony dzieci. Udział w nim przynosi wiele korzyści. Rozbudza pasję do słuchania czytanych bajek i opowiadań, ale także przyczynia się do kształtowania u dzieci postawy otwartości na świat i innych ludzi.

dav